Om Behandlingen

DOLOR

Om Akupunkturbehandlingen

När vi träffas kommer hunden att få bekanta sig med omgivningen samtidigt som jag hör mig för med dig som ägare om hundens status. En stund senare sätter jag två lugnande nålar. I de fall jag gör hembesök kan man ofta sätta dom lugnande nålarna ganska snart. Om hunden är väldigt orolig gör jag istället akupressur på dessa punkter under tiden jag ställer frågor.

 

Jag kommer att vilja höra historien kring problemet ni vill behandla och även andra händelser och symptom som är specifika för hunden. Eftersom traditionell kinesisk medicin innebär att man behandlar hela kroppen och individen (inte bara lokalt där hunden t ex har ont) så vill jag gärna veta så mycket om möjligt om individen, jag vill också gärna veta lite om hundens karaktär och sätt att vara. Jag kanske inte bara väljer att behandla en hälta utan även ett hudproblem parallellt.

 

När jag har fått en bild av det som ska behandlas använder jag mig av sterila engångsnålar. Dessa nålar kastas sedan i en behållare och behandlas som riskavfall. Hunden får oftast mellan 10-15 nålar, ibland kan man sätta alla på en gång, ibland vill hunden ligga på sidan så att man får ta en sida åt gången. Nålarna sitter i ca15-20 minuter. I de fall hunden har svårt att ta emot nålar använder jag mig istället av akupressur med fingrarna.

 

Punkterna som vi behandlar är ofarliga. En välutbildad akupunktör vet att punkter som ligger nära vitala organ behandlas med försiktighet och där vinklas nålarna. Man behöver därför aldrig vara rädd för att det är farligt, förutsatt att man väljer en akupunktör som är väl utbildad.

En behandling tar ca 30-60 min. Efter behandlingen kan hunden vara väldigt trött och behöver då få vila. Vissa hundar kan dock istället bli pigga. I vissa fall kan man märka en tillfällig försämring i ett par timmar/upp till ett dygn men det är bara ett tecken på att kroppen har påbörjat sitt arbete till självläkning.

 

För att komma tillrätta med olika problem räcker det inte med en behandling. Man brukar rekommendera ca 5 behandlingar för hund. Beroende på problem kan man sedan komma tillbaka och underhålla behandlingen då och då.

 

OBS! För hund gäller karens 7 dagar vid akupunkturbehandling. Det kan vara bra att tänka på om ni har planer på att tävla med er hund.